Onconventioneel Adviescollectief voor mens- en organisatieontwikkeling

Unieke gilde-aanpak

Op zoek naar effectieve manieren om mensen uit hun patroon te halen? En wil je jezelf of je medewerkers verder laten groeien met behulp van bijzondere technieken en methoden? Als Organisatiehofnar bieden wij een unieke, onconventionele Gilde-aanpak.

Een Gildemeester als organisatiehofnar!

“Hire a fool now and then”, zei Ricardo Semler in 2014 tijdens zijn seminar. En waarom? Omdat een fool – een nar – de zogeheten naïeve vragen stelt. Met een knipoog, een lach, en serieuze verwondering. “Goh, ik zie dat jullie hier altijd….. Waarom is dat?” Met vrijwel altijd inzicht als resultaat. “Dat doen we altijd zo, maar waarom eigenlijk?”, “Nooit bij stilgestaan welk effect dit gedrag heeft.” Patronen worden zichtbaar, je hebt goud in handen.

Verandering begint met inzicht. Echte beweging komt pas als je er iets mee wilt. Als je ook nog een beetje om jezelf en de organisatie kunt lachen, relativeert en inziet dat er potentie is om uit een patroon te stappen, is veel mogelijk. Altijd met het doel om beter te worden, meer plezier te hebben en prettiger samen te werken. Als dat op een speelse en toch serieuze manier kan, is de kans groot dat je er ook werkelijk iets mee gaat doen.

Gewoon Anders

Onze creatieve Gildemeesters kijken en denken vanuit een ander perspectief. Verwacht daarom onverwachte oplossingen. Hierbij gebruiken ze onze grondige kennis en praktijkervaring. Dat praat en werkt makkelijk. Gildemeesters maken op een speelse, niet-bedreigende manier patronen, overtuigingen en gewoontes zichtbaar. Ze brengen partijen bij elkaar en stimuleren interactie, waardoor nieuwe inzichten en ruimte voor oplossingen ontstaan. Daarbij luisteren ze niet alleen naar hun verstand, maar vooral ook naar hun intuïtie.

Gildemeesters tonen durf en lef en nemen geen blad voor de mond. Ze maken geen deel uit van het systeem en kunnen daardoor iedere gewenste waarde aannemen. Doordat Gildemeesters de schaduwkant van mensen en organisaties op respectvolle wijze belichten, zijn ze liefdevol confronterend. In plaats van ‘vaste’ oplossingen te bieden, leren wij onze klanten zelf met oplossingen te komen.

Dit kenmerkt de aanpak van ons als Ontwikkelaarsgilde: door onze bewezen, onconventionele en stoutmoedige Gilde-aanpak creëren we meer impact bij ontwikkeltrajecten.

Mogelijke rollen van de Gildemeester

Samen vinden we effectieve manieren om mensen uit hun patroon te halen. En verder te laten groeien met behulp van bijzondere technieken, methoden en/of programma’s, passend bij jouw team, organisatie en branche.

 

Een Gildemeester kan daarbij verschillende rollen aannemen, afhankelijk van de vraag, context en dynamiek:

 • strategie-adviseur
 • advocaat van de duivel
 • vertrouwenspersoon
 • idealist
 • creativiteitsadviseur
 • zoeker naar waarheid
 • bemiddelaar
 • trainer
 • entertainer

Veelal lopen meerdere rollen door elkaar heen en weet de Gildemeester zo een verrassend resultaat te bereiken.

Modulair maatwerk

We bieden geen standaardoplossingen. Hoewel veel vraagstukken op elkaar lijken, vragen context, mensen en situaties bij elk vraagstuk om een maatwerkoplossing. Daarbij kunnen natuurlijk wel eerdere ervaringen worden gebruikt. Modulair maatwerk dus. 

Samen aan de slag

Samen creëren we het beste resultaat. We komen verder door onze krachten te bundelen. Om te komen tot gedragen maatwerkoplossingen zoeken we de samenwerking op en staan we open voor dialoog. Waar mogen streven we naar co-creatie.

Dat kan in verschillende vormen:

 • co-development: met elkaar komen tot een gedragen koers, visie en/of aanpak
 • co-design: samen ideeën uitwerken in programma’s, diensten of concepten
 • co-innovation: zelf vernieuwende ideeën aandragen voor verbeteringen

De kracht neemt vaak toe wanneer ook andere sleutelpartijen, zoals klanten, leveranciers of ketenpartners, hierbij betrokken worden.

Wil je eens een Organisatiehofnar in huis? Iemand die de spiegel voorhoudt en helpt door met een andere, frisse bril naar de organisatie en de mogelijkheden te kijken? We komen graag langs voor een kennismaking.