Onconventioneel Adviescollectief voor mens- en organisatieontwikkeling

Maak kennis met Léon
In verschillende rollen houd ik me bezig met het ontwikkelen van mensen en (daardoor) organisaties. Ontwikkelen brengt verandering met zich mee. Dat vinden veel mensen lastig. Ze vragen zich af: “Wat betekent die verandering voor mij? Heb ik er wel voordeel van of ga ik er op achteruit?
Leidinggevenden worstelen nogal eens met de vraag: “Hoe krijg ik mijn ambities gerealiseerd? En wel zo, dat mijn mensen daar in meegaan…

 

Met dit soort vragen heb ik geregeld te maken. Mijn rol zie ik als het bijeenbrengen van, soms ogenschijnlijk, verschillende wensen en ideeën tot een gemeenschappelijk doel waar met elkaar met bevlogenheid aan wordt gewerkt.

Dit vraagt een duidelijk en gezamenlijk beeld van de ambities en van de (on)mogelijkheden van de mensen en de middelen. Vanuit dit gemeenschappelijke beeld, het verbindend perspectief, is een inspirerende route uit te zetten om met elkaar te bewandelen. Hiertoe ontwikkel ik o.a.:

  • de creatieve denkkracht, om eens anders naar mogelijkheden te kijken en de wendbaarheid te vergroten
  • het samenspel binnen een team (groepsdynamiek)
  • de kwaliteiten van de betrokkenen: medewerkers en/of leidinggevenden

Ik gebruik zowel de nieuwste participatieve methodes (Whole Scale Change) als meer traditionele aanpakken. Afhankelijk wat past bij de situatie. Daarnaast ben ik gefascineerd door Creatieve Denktechnieken en geef ik op dit gebied workshops en trainingen. Ook begeleid ik creatieve sessies voor organisaties. Ik hou er van om de dingen gewoon Anders aan te pakken om tot verrassende resultaten te komen.

Kortom: met creatieve en actieve methoden leer ik nieuwe mogelijkheden ontdekken en vanuit mijn veranderkundige achtergrond ondersteun ik, in verschillende rollen, deze daadwerkelijk succesvol te realiseren.

Leon is de “founding father” van het Ontwikkelaarsgilde

Enkele opdrachten

Brandweer Amsterdam – Amstelland

Brandweer Amsterdam zocht innovatieve oplossingen voor traditionele knelpunten: paraatheid en samenwerking

Iv-Consult, internationaal ingenieursbureau

Ontwikkeling soft skills voor de hele organisatie. Door optimalisering van de in- en externe communicatie prettiger en effectiever samen kunnen werken en door ontwikkeling van innovatieve en creatieve denkpatronen nóg beter voorbereid te zijn op de toekomst. Dit door teamcoaching en –ontwikkeling en training van soft skills voor directie, management en alle ruim 100 medewerkers.

Gemeente Berkelland

Het Gilde voerde diverse opdrachten uit bij Berkelland oa: ontwikkelen veranderaanpak, plaatsen veranderaars en onderzoeken stand van zaken

Gemeente Groningen

Sturen op resultaat in plaats van op inspanningen. Het Gilde maakte hiervoor een maatwerk systematiek en leidde een pool begeleiders op.

Gemeente Leudal

Een nieuwe positie in de samenleving vraagt voor de gemeenteambtenaren een nieuwe rol. Hoe breng je een mooie visie naar de praktijk?