Onconventioneel Adviescollectief voor mens- en organisatieontwikkeling

Iedereen verandert, nu wij nog | Hans Vermaak

Dr. Hans Vermaak is zelfstandig adviseur, docent en onderzoeker. Ook is hij associate partner van Sioo en Twynstra Gudde en senior research fellow bij NSOB. Hans is vooral actief rond complexe veranderopgaven, vaak met een maatschappelijk tintje. Het blad Management Team riep hem uit als meest invloedrijke adviseur van Nederland. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan, waaronder de boeken Leren veranderen en Plezier beleven aan taaie vraagstukken.

Zijn dunste maar ook meest volledige boek is Iedereen Verandert – nu wij nog. Dit boek staat centraal in deze masterclass. Hans Vermaak laat zien hoe de interessantste veranderopgaven de inzet vragen van vele partijen, meer dan eens over de muren van organisaties heen. Dat geldt voor nabije zorg of bezield onderwijs net zo goed als voor duurzame ketens of innovatieve dienst-verlening. Wat je een goede uitkomst vindt en hoe je dat realiseert: daarover verschillen de meningen en heeft niemand het laatste woord of de controle. Samenwerking dwars over muren en disciplines is bovendien niet centraal of van bovenaf af te dwingen. Hoe neem je bij verandering in zo’n verknoopte wereld verantwoordelijkheid? Wat verlangt dat van een veranderaar?

Hans bespreekt hoe een veranderaar op drie speelvelden actief moet zijn en wat dat verlangt. Die speelvelden zijn achtereenvolgens:

  1. Hoe pak je een vraagstuk effectief met de directbetrokkenen aan?Hoe stimuleer je lokaal mooi werk rond issues die ertoe doen?
  2. Hoe neem je de omgeving mee en schep je condities voor vernieuwing? Hoe zorg je dat veranderingen aanstekelijk en organisaties vitaler worden?
  3. Hoe groei je zelf tot een krachtige veranderaar? Hoe geef je je eigen ontwikkeling vorm zodat je steeds meer bereikt?

 

Duidelijk wordt dat we vaak te ‘dik’ doen over formele veranderingen, met een stevige omvang en een projectmatige aanpak. Dat speelveld vraagt begrenzing, zodat we veel meer toekomen aan informele veranderingen, lokaal ingezet, op de menselijke maat en zoekend. Bij uitstek het speelveld waarop we concreet meerwaarde realiseren. Daarnaast pleit hij voor aandacht voor je eigen ontwikkeling als veranderaar.

Als deelnemer aan deze masterclass ontvang je na afloop het boek Iedereen verandert – nu wij nog.

Programma masterclasses 2019|2020

  • 23 januari 2020: Dr. Hans Vermaak – ‘Iedereen verandert | nu wij nog’
  • 26 maart 2020: Dr. Marijke Spanjersberg – ‘Een andere bril voor de veranderaar |wat houdt mensen gevangen in hun patronen en hoe doorbreken we die?’
  • 14 mei 2020: Prof. Dr. Thijs Homan | ‘De binnenkant van organisatieverandering’

Alle masterclasses zijn van 16.00 uur tot 20.00 uur op de HAN in Arnhem. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Download hier de complete brochure.

Wil je je verder verdiepen? Bekijk dan de informatie over onze post-hbo Veranderkunde op de HAN.