Brandweer Amsterdam Amstelland - Paraatheid vrijwilligers

De dagbezetting is een knelpunt voor veel vrijwilligerskazernes. Zo ook voor Brandweer Amsterdam Amstelland. Zij gaf het Ontwikkelaarsgilde opdracht om de regionale situatie in kaart te brengen en met vernieuwende oplossingen te komen, omdat het werven zoals dat toen gebruikelijk was, steeds minder tot het gewenste resultaat leidde. Na de inventarisatie, waarvoor het Ontwikkelaarsgilde o.a. gebruik maakte van het landelijke netwerk vrijwilligers en haar eigen uitgebreide netwerk in het land, kwamen ze met 20 aanbevelingen om dit knelpunt op te lossen.

Deze aanbevelingen waren voor ons echte eyeopeners.

Hiermee losten we niet alleen de dagbezetting op maar ook droegen we ook direct bij aan versterking van de integratie tot één korps en een grotere flexibilisering. We hebben telkens, onder regie van het Ontwikkelaarsgilde, een aantal van de aanbevelingen tegelijk opgepakt en uitgevoerd. De resterende aanbevelingen staan in het jaarplan voor 2014. De aanbevelingen hebben ons flink vooruit geholpen. In de landelijke visie staan punten genoemd op dit gebied waar Brandweer AA al mee werkt, een mooie reclame voor het beleid en de werkwijze van Brandweer AA.
Een van de aanbevelingen was het benaderen van eigen beroepskrachten voor het aansluiten als vrijwilliger bij de kazerne in de woonplaats. En te kijken welke beroepskrachten in de buurt wonen van de eigen kazerne. Dit heeft al voor een aantal lange termijn oplossingen gezorgd.

Lees ook over:

 

Lees de volledige referentie van Brandweer Amsterdam Amstelland over het Ontwikkelaarsgilde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>